Schuld & Schaamte

“voorbij een gewoonte, ligt de groei”


Wist je dat Schuld & Schaamte dé 2 emoties zijn, die het vaakst voorkomen? En dan alleen bij mensen! Waar je als baby vandaan komt, is alles nog één. Langzaamaan word je je bewust van een buitenwereld; gepaard gaande met vreugde en angsten. Op deze buitenwereld projecteren we onze binnenwereld, waarmee wij die als echt ervaren. Klinkt een beetje filosofisch, maar het is niets meer dan ons bewust worden van wie we zijn. Het creëren van je identiteit, je ik-beeld.
Het ontwikkelen van Schuld & Schaamte is rond het 6e/7e levensjaar. De leeftijd waarop jouw ik-beeld je referentiepunt is, van waaruit je de wereld kunt onderscheiden en onszelf goed en fout regels op (laten) leggen. We worden als het ware geprogrammeerd om conclusies te leggen, aannames te maken om maar te ‘overleven’ onder de sociale regels. Uiteraard is de sociale structuur cultuur- en gezinsafhankelijk. Hoe wij onszelf be- en veroordelen is het kader, waarmee we de buitenwereld beoordelen als goed en fout. Maar dat geldt ook andersom: hoe wij de buitenwereld ver- en beoordelen, doen we dat ook naar onszelf.
Onlangs mocht bij ik een cliënt een interventie plegen om een belemmerende overtuiging helder te krijgen. Kort gezegd, functioneerde ze alleen nog maar op adrenaline en ging letterlijk al haar tijd op aan externe partijen in die buitenwereld, gedreven door Schuld & Schaamte. Gelukkig duurt een emotie maar +/- 90 seconden, maar als je hele systeem een aaneenschakeling is geworden van deze zeer alles be- en overheersende emoties, dan kom je er niet meer uit. Het was een mooie ontdekkingstocht, waarbij we constant keken naar de gedachte die aan de emotie vooraf ging.


pijn is onvermijdelijk, maar lijden is een keus

Goed nieuws…gelukkig kun je elke dag besluiten of jouw identiteit nog bij je past. Het is nl. niet iets wat je bent, maar wat je hebt. Ben je bereid patronen los te laten en nieuwe, jou dienende, aan te leren? Die gewenste omstandigheden creëren? Of je realiseren, dat een ander jou nooit schuldig kan laten voelen voor het niet gelukkig kunnen zijn? Besef je maar, dat alles in jezelf zit. Door naar binnen te keren en naar je gevoelslaag te ‘luisteren’, kun je altijd een beroep doen op je innerlijke kracht om helder te krijgen wie jij in essentie bent. Zonder Schuld & Schaamte.
Ik wil je daar graag bij helpen: laten we onszelf toestemming geven om elke dag opnieuw te beginnen met als doel: liefhebben, plezier ervaren en inspireren en vervolgens daar ons gedrag op afstemmen, volledig vanuit jouw ware ik. Tot gauw?

HARTELIJKE
GROETEN, CAROLINE

Plaats een reactie